ژنیکوماستی

ژنیکوماستی

جراحی ژنیکوماستی جراحی است که به کوچک شدن سینه و ایجاد خطوط قفسه سینه در مردان کمک می‌کند. این جراحی روش های مختلفی دارد و فرایندی مشابه جراحی ماموپلاستی در زنان دارد.

ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه در مردان چیست و چه علائمی دارد؟

ژنیکوماستی عارضه ای در مردان بوده که با بزرگ شدن بافت سینه همراه است. این عارضه ممکن است در یکی از سینه ها یا هر دو سینه مشاهده شود. علت اصلی آن اختلال در سیستم غدد درون ریز است. اگر شما نیز قصد دارید با دلایل و راه های درمان این بیماری آشنا شوید به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا صفر تا صد این بیماری را در کنار یکدیگر بررسی کنیم.

ژنیکوماستی چیست؟

ژنیکوماستی یکی از بیماری های شایع در آقایان است که باعث بزرگ شدن بافت سینه می شود؛ این بیماری ممکن است در دوران بلوغ و یا حتی نوزادی خود را نشان دهد. ژنیکوماستی یا توده سینه و بزرگ شدن آن گاهی در یک سینه و گاهی هم در هر دو سینه رخ می دهد. علل زیادی برای این عارضه وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به عدم تعادل هورمون های تستوسترون و استروژن اشاره کرد.

برای درمان این بیماری روش های مختلفی وجود دارد. اگر به دنبال راهکارهای درمانی هستید، باید حتما به یک پزشک متخصص که در زمینه جراحی سینه، تجربه و مهارت کافی دارد، مراجعه کنید. همچنین دکتر غدد یا جراح پلاستیک هم می تواند در این زمینه به شما کمک زیادی کند.

انواع ژنیکوماستی

در مورد این بیماری نکته ای که باید بدانید این است که این بیماری انواع مختلفی دارد که در واقع براساس درجه و شدت بزرگ بودن سینه دسته بندی می شوند. در ادامه انواع ژنیکوماستی را برای شما عنوان می کنیم:

  • درجه 1 (بسیار خفیف): بافت سینه به مقدار خیلی کم اما قابل مشاهده در اطراف نوک سینه بزرگ می شود. معمولا به این نوع نوک سینه پف کرده هم می گویند.
  • درجه 2 (متوسط): بزرگ شدن متوسط سینه بیشتر از محدوده نوک سینه که ممکن است از بافت چربی، بافته غده یا هر دو تشکیل شده باشد.
  • درجه 3 (نسبتا شدید و قابل مشاهده): در این نوع از ژنیکوماستی بافت سینه حالت رو به پایین پیدا می کند و سینه تقریبا بزرگ تر از حالت طبیعی هستند.
  • درجه 4 (شدید و زنانه): افزایش چربی یا رشد غده پستانی باعث می شود که سینه از حد طبیعی خود خیلی بزرگ تر شود. این اتفاق بیشتر برای مردانی که سن بالایی دارند، رخ می دهد و با افتادگی پوست به سمت پایین هم همراه است.
  • شبه ژنیکوماستی (ژنیکوماستی کاذب): این اتفاق هیچ ربطی به تغییرات هورمونی در زمان بلوغ ندارد و بیشتر زمانی رخ می دهد که بافت چربی در اطراف و نوک سینه تجمع پیدا می کنند. معمولا افرادی که چاق هستند بیشتر به این نوع مبتلا می شوند.

چرا ژنیکوماستی رخ می دهد؟

عوامل زیادی در به وجود آمدن ژنیکوماستی دخیل هستند که ما در این قسمت چند مورد از مهم ترین آن ها را برای شما عنوان می کنیم:

1. تغییرات طبیعی هورمون ها

هورمون های استروژن و پروژسترون، از جمله هورمون هایی هستند که بر مشخصات جنسی زنان و مردان بیشترین تاثیر را دارند. تستوسترون مسئول کنترل حجم، توده عضلانی و رشد مو در آقایان است و استروژن هم مسئولیت کنترل رشد سینه ها را به عهده دارد.

بعد از تولد، نوزاد همچنان تحت تاثیر استروژن دریافتی از سوی مادر است. تقریبا می توان گفت نیمی از نوزادان پسر با این مورد به دنیا می آیند اما بعد از گذشت دو تا سه هفته از تولد، شاهد بهبود علائم هم خواهید بود. بیشترین میزان تغییرات هورمونی در سن بلوغ است که معمولا شش ماه تا دو سال بعد از وارد شدن فرد به دوران بلوغ بهبود می یابد.

2. مصرف دارو

بعضی از داروها هستند که با مصرف آن احتمال این که ژنیکوماستی در افراد رخ دهد، زیاد است. از جمله این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای آنتی آندروژن (داروهایی هستند که در درمان بزرگی و یا سرطان پروستات تجویز می شوند.)
  • داروهای ایدز
  • داروهای ضد اضطراب مانند دیازپام
  • داروهای ضد افسردگی
  • آنتی بیوتیک ها
  • داروهایی که برای درمان سرطان به کار می روند مانند شیمی درمانی
  • داروهایی که برای برخی اختلالات مرتبط با سلامت بدنی مصرف می شوند.

3. چربی اضافی بدن

گاهی ممکن است بزرگی سینه مربوط به بافت چربی پستان شود. وجود بافت چربی اضافی در سینه ها می تواند شکل ظاهری سینه را تغییر دهد و نوک سینه را بیشتر از حد طبیعی نشان دهد. اضافه وزن، تعادل هورمونی در بدن آقایان را به هم می زند. مردانی که چربی های اضافه بیشتری در بدن خود دارند، استروژن و تستوسترون کمتری دارند. اگر میزان چربی ها کمتر شود هورمون ها هم به حالت عادی خود برمی گردند و تورم نوک سینه کاهش می یابد.

4. سایر موارد

  • افزایش سن یکی از عواملی است که در به وجود آمدن ژنیکوماستی نقش دارد. معمولا چون با بالارفتن سن نظم هورمون ها به هم می خورد این اتفاق رخ می دهد.
  • برخی از تومورها مانند غدد آدرنال و غده هیپوفیز می تواند باعث تغییر در تولید هورمون های زنانه و مردانه شود.
  • پرکاری تیروئید هم یکی دیگر از عواملی است که در بزرگ شدن سینه آقایان نقش دارد چرا که به میزان زیادی هورمون تیروکسین از غده تیروئید ترشح می شود.
  • بیمارانی که نارسایی کلیه دارند و دیالیز می شوند، به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است پس از مدتی سینه آن ها بزرگ شود.

علائم و نشانه های ژنیکوماستی

بیشتر مردان بزرگسال مبتلا به ژنیکوماستی علائم و نشانه های خیلی خاص و مشخصی ندارند. علت و علائم به وجود آمدن این بیماری بیشتر همان تغییر شکل ظاهری سینه است که کاملا در معاینه قابل مشاهده است. تورم سینه ها به حدی است که حالت زنانه به خود می گیرد.

از جمله علائم دیگری که ممکن است در این عارضه خود را نشان دهد، افتادگی ناحیه دور سر سینه، حساس شدن سر سینه به سرما و گرما و ایجاد حس سفتی زیر سینه است. از جمله شایع ترین علائم ژنیکوماستی در مردان هم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بزرگ شدن سینه ها و نوک سینه ها
  • تورم غیر طبیعی بافت سینه
  • احساس درد در قسمت سینه
  • حساس بودن به تماس فیزیکی
  • ترشح مایعات از نوک سینه
  • تجمع چربی های موضعی
  • پوست اضافه در ناحیه سینه ها

1. علائم اولیه ژنیکوماستی

بسته به میزان و حجم افتادگی سینه ها، ژنیکوماستی درجه بندی می شود که پیش تر راجع به آن توضیح دادیم. علائم اولیه ژنیکوماستی بزرگ شدن سینه ها، پف کردن نوک سینه و احساس توده سفت در زیر سینه ها است. در مردانی که ژنیکوماستی اتفاق می افتد، چربی های زیادی در دور سینه ها تجمع می یابد به طور ی که می توان سینه ها را به راحتی در دست گرفت و از روی لباس هم کاملا مشخص است.

2. علائم ژنیکوماستی کاذب

ژنیکوماستی کاذب همان رسوب چربی در ناحیه سینه در مردان است که به دلیل اضافه وزن یا چاقی ایجاد خواهد شد. علائم بزرگ شدن سینه کاذب شبیه به همان علائم ژنیکوماستی در مردان است. در هر دو مورد ظاهر سینه ها متورم می شود و اعتماد به نفس آقایان هم پایین می آید. مهم ترین علائم ژنیکوماستی کاذب نرم بودن سینه ها است نسبت به فردی است که مبتلا به ژنیکوماستی است. البته این مورد خیلی جای نگرانی ندارد و می توان با ورزش منظم و رژیم چربی های اضافه دور سینه را برطرف کرد.

چگونه می توان ژنیکوماستی را تشخیص داد؟

برای تشخیص علت و نشانه های به وجود آمدن ژنیکوماستی باید در اولین اقدام به پزشک متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. پزشک برای تشخیص اولیه ژنیکوماستی آزمایش خون و ماموگرافی تجویز خواهد کرد. در صورتی که نتیجه آزمایش برای تشخیص بیماری کافی نباشد احتمالا پزشک متخصص آزمایش های زیر را هم برای بیمار تجویز خواهد کرد:

  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • سونوگرافی از بیضه ها
  • نمونه برداری از بافت چربی سینه

ژنیکوماستی چگونه درمان می شود؟

ژنیکوماستی باید درمان شود و این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه راه های درمانی زیادی هم وجود دارد که افراد می توانند از آن ها برای درمان بیماری خود استفاده کنند. در ادامه چند مورد از بهترین راهکارهای درمانی ژنیکوماستی را برای شما عنوان می کنیم:

1. درمان با ورزش

ژنیکوماستی واقعی را نمی توان با ورزش و رژیم غذایی برطرف کرد. اتفاقا با ورزش علائم آن تشدید هم خواهد شد. اما اگر علت ژنیکوماستی چاقی باشد بهترین راه درمان آن ورزش است. هر چند که میزان ورزش، تعداد دفعات تمرین و غیره را باید پزشک تعیین کند.

2. درمان با دارو

اگر ژنیکوماستی در مردان به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش ترشح هورمون استروژن باشد، معمولا پزشک داروی تاموکسیفن را برای بیمار تجویز می کند. این دارو کمک می کند تا از سرطان سینه جلوگیری شده و درد سینه هم تا حد زیادی کاهش یابد. اگر فرد مبتلا سن بالایی داشته باشد، پزشک تستوسترون را تجویز می کند تا میزان ترشح این هورمون در بدن کاهش یابد. داروهای درمان سرطان سینه مانند آناستروزول هم برای درمان این بیماری موثر خواهد بود.

3. درمان با جراحی

جراحی آخرین روش برای درمان ژنیکوماستی است. پزشک پس از معاینه اولیه و بررسی شرایط بدنی بیمار می تواند برای درمان به سراغ جراحی برود تا بافت اصلی سینه را تخلیه کند. روش درمان با جراحی به دو شکل انجام خواهد شد:

  • لیپوساکشن که فقط چربی های سینه را بر می دارد اما غده همچنان در سینه در جای خود باقی می ماند.
  • از بین بردن بافت غده سینه از طریق جراحی ماستکتومی که دوره بهبودی بهتر و کوتاه تری دارد.